عصر آهن اولیه در پشتکوه لرستان

شابک : 978-964-530-971-6
مرحله تولید : چاپ شده
قیمت : ۲۴۰٬۰۰۰ ریال

در نیمه دوم قرن نوزده میلادی اولین آثار مفرغی لرستان راه خود را به موزه‌های مهمی چون بریتانیا و لوور باز کرد. منشأ این مفرغها، حتی تا 1920 که تعدادی از آن آثار در بازارهای عتیقه خرید و فروش می‌شد همچنان ناشناخته باقی مانده بود. پس از این دهه و با کاوشهای گسترده، اشیاء پراکنده زیادی در اختیار پژوهشگران قرار گرفت. عدم آگاهی از بافت باستان‌شناختی منطقه، درک اهمیت آثار و شناخت مردمانی را که آن اشیاء نفیس را تولید کرده بودند با مشکلات مواجه می‌کرد. به این منظور هیئتهای باستان‌شناختی بلژیک از 1965 تا 1979 میلادی بررسی و کاوشهای منطقه پشتکوه لرستان را برعهده گرفتند. این کاوشها به آنها اجازه داد تا ویژگیهای منحصر به فرد مفرغهای لرستان را به عصر آهن ـ دوره‌ای که به طور تقریبی بین 1300/1250 تا 600 ق.م قرار دارد ـ نسبت دهند. عصر آهن لرستان با فرهنگهای قدیمی‌تر عصر مفرغ آن منطقه، دارای گسستی آشکار بوده، و از یک نوع پیشرفت فرهنگی مخصوص به خود برخوردار بوده است؛ هم‌اکنون نیز با ابزارهای مفرغی معروف و متداول خود شناخته می‌شود. این مفرغها منحصر به فرهنگ لرستان بوده، اغلب شامل پیکرکهای مفرغی تزیینی، سلاح، جواهرات و ادواتی چون لگام اسب با انواع گونه‌بندها، دسته‌های سنگی چاقوتیزکن و حلقه‌های یراق است. کتاب عصر آهن اولیه در پشتکوه لرستان گام بسیار مهمی در شناخت، مطالعه و طبقه‌بندی آثار مفرغی لرستان است و نویسنده کتاب با توانایی فراوان توانسته هزاران قطعه از باارزش‌ترین آثار فرهنگی این مرزوبوم را در یک روند کاملاً علمی و طاقت‌فرسا، شناسایی و طبقه‌بندی کند. این اثر می‌تواند به عنوان منبعی قابل اطمینان مورد استناد محققان ایرانی قرار گیرد. مترجمان متن فارسی این کتاب نفیس را به باستان‌شناسان و خوانندگان ایرانی تقدیم می‌دارند.

سپاسگزارى
مقدمه مترجمان
فصل اول: پژوهشهاى هیئت باستان شناختى بلژیک در پشتکوه
فصل دوم: پژوهش میدانى بین المللى دربارi مفرغهاى لرستان
فصل سوم: بحث گورستانهاى مورد پژوهش هیئت باستان شناسى بلژیک در ایران
فصل چهارم: گورآوندهاى (اشیاء تدفینى) عصر آهن II-I پشتکوه
فصل پنجم: یافته‌هاى گوناگون
فصل ششم: جمعیت: چند تذکر
فصل هفتم: نتایج نهایى
فصل هشتم: بررسى گورستانهاى کاوش شده توسط هیئت باستان‌شناسى بلژیک در ایران منابع
لوحهاى سیاه و سفید
لوحهاى رنگى1الى31 (I-XXXI)
فهرست تصاویر

کتاب حاضر براى دانشجویان رشته باستان‌شناسى در مقطع کارشناسى به عنوان منبع کمک درسى باستان‌شناسى ایران در هزاره اول قبل از میلاد به ارزش 2 واحد درسى ترجمه شده است. امید است که علاوه بر جامعه دانشگاهى، سایر علاقه‌مندان نیز از آن بهره‌مند شوند.