برگزاری نشست تخصصی «تاثیر مدرنیته بر هویت زنانه و رویکرد هویت‌بخش گفتمان انقلاب اسلامی به زنان و دختران ایران» در «سمت»

نخستین نشست تخصصی گروه زنان و جامعه «سمت» با حضور دکتر عاطفه صادقی و دکتر حمید دهقانیان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی «سمت»، نشست تخصصی «تاثیر مدرنیته بر هویت زنانه و رویکرد هویت‌بخش گفتمان انقلاب اسلامی به زنان و دختران ایران» روز سه‌شنبه ۱۸ مهرماه در محل سازمان برگزار شد. در این برنامه که با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر داود مهدوی‌زادگان رئیس سازمان «سمت» و جمعی از اساتید برگزار شد، سخنرانان به طرح دیدگاههای خود در خصوص مساله هویت زنانه در جامعه ایرانی پرداختند. دکتر حمید دهقانیان با بیان تاریخچه‌ای از مواجهه نسل‌های مختلف روشنفکران ایرانی با مسئله زنان، ضمن نقد رویکردها در ورود به مساله زنان در ایران گفت: «باید بپذیریم که کلیت دانش اجتماعی ما در ایران به شکل اعم و حوزه مطالعات زنان به شکل اخص، در صورتبندی مسائل جامعه ایران، هم دچار ضعف روشی است و هم معرفت‌شناسی و وجودشناسی؛ به آن معنا که نه در شناخت واقعیت توانسته خوب عمل کند و نه توانسته جایگاه خودش را نمایه کند و یک بازنمایی علمی انجام دهد؛ به‌ویژه مساله زنان، چون دانش اجتماعی ما ایرانیان در تولدش به شدت تحت‌تاثیر گفتمان شرق‌شناسی است.» دهقانیان در پایان سخنان خود تاکید کرد بخش زیادی از وضع موجود ریشه در مهندسی اجتماعی، در دوران رضاشاه است. دکتر عاطفه صادقی، پژوهشگر مرکز پژوهش‌های مجلس، با اشاره به مولفه‌های هویت زنانه و انگاره‌ها در دوران پس از انقلاب اسلامی دو پرسش را مطرح کرد؛ اولی ناظر به چرایی هویت‌مندی زن ایرانی است که روش‌های نظری و فلسفی آن محل بحث دارد و پرسش دوم مربوط به چگونگی هویتمندی و کنشگری زن ایرانی ناظر به هویت‌مندی و هویت شکل گرفته است. وی در ادامه افزود: «زن ایرانی، در بحبوحه انقلاب ناگهان با نحوه حضوری مواجه می‌شود که شرع برای او تجویز و حتی تشویق می‌کند. حضور زنان ایرانی در اجتماع با نوعی تراکم معنا و عمدتاً از طریق ادبیات صورت گرفت. شکاف خانه - اجتماع در این دوران در حال رفع است و بعد از آن جنگ تحمیلی در روند اختلال در هویت‌مندی زن ایرانی بسیار موثر می‌افتد. زیرا جنگ برای انسان شرقی و زن ایرانی یک عرصه کاملا مردانه و بی‌ربط است. بعد از جنگ به هویت و هویت‌مندی زنان در امر توسعه توجه نمی‌شود و اختلال در چگونگی حضور را رقم زدند و تشتت و تشکیک هویتی برای زنان ایجاد کردند. گفتنی است برگزاری سلسله نشست‌های تخصصی، از جمله برنامه‌های گروه زنان و جامعه است.

کلید واژه ها: سازمان سمت نشست تخصصی گروه زنان و جامعه