برگزاری کارگاه آموزشی مولفه‌های فرهنگی در کتاب درسی دانشگاهی

«سازمان مطالعه و تدوین» کارگاه آموزشی با عنوان «مولفه‌های فرهنگی در کتاب درسی دانشگاهی» را برگزار کرد.
برگزاری کارگاه آموزشی مولفه‌های فرهنگی در کتاب درسی دانشگاهی

به گزارش روابط‌عمومی «سمت»، سازمان مطالعه و تدوین کتب دانشگاهی در علوم اسلامی و انسانی، روز یکشنبه بیست‌وهفتم آذر به مناسبت گرامیداشت هفته پژوهش، کارگاه آموزشی با عنوان «مولفه‌های فرهنگی در کتاب درسی دانشگاهی» را برگزار کرد. مدرس این کارگاه دکتر زهرا ابوالحسنی چیمه عضو هیئت‌علمی پژوهشکده تحقیق و توسعه علوم اسلامی و انسانی «سمت» در رشته زبانشناسی بود. دکتر ابوالحسنی در ابتدا به ارائه چند تعریف از فرهنگ پرداخت و تاکید کرد امروزه مطالعات فرهنگی درصدد آن است تا فهم بینافرهنگی را حاکم کند. در ادامه این عضو هیئت‌علمی «سمت» از کتاب درسی دانشگاهی به مثابه رسانه آموزشی مکتوب یاد کرد و آن را بستری برای انتقال مفاهیم آشکار و پوشیده از جمله ایدئولوژی، سوگیری، تبعیض و موارد دیگر دانست. این عضو هیئت علمی گروه زبان شناسی، زبان را در انتقال دانش خنثی ندانست و تصریح کرد در لایه‌های متعدد آن معانی صریح، غیرمستقیم، ضمنی، انتزاعی، استعاری، اصطلاحی و غیره نهفته است.

دکتر ابوالحسنی در ادامه به مهمترین کارکردهای فرهنگ در کتاب درسی دانشگاهی پرداخت و نقش‌هایی چون ایجاد همبستگی و انسجام اجتماعی، ایجاد ارتباط جمعی و جامعه‌پذیری، ایجاد هویت فردی، گروهی و اجتماعی و نیز ایجاد معنویت را از جمله کارکرهای آن دانست. در ادامه با پرداختن به فرهنگ اسلامی و فرهنگ در بیانیه گام دوم انقلاب نیز اشاره کرد و در بخش پایانی به اهمیت مسئله و تاثیرات آن بر ذهن و شکل‌دادن به نگرشها در کتاب درسی اشاره کرد و به ذکر چند نمونه از مولفه‌های فرهنگی در کتاب درسی دانشگاهی پرداخت.

کلید واژه ها: هفته پژوهش نگارش کتاب درسی زهرا ابوالحسنی چیمه