کتاب درسی دانشگاهی (۱): ساختار و ویژگیها

شابک : 978-964-530-121-5
مرحله تولید : چاپ شده
قیمت : ۵۱٬۵۰۰ ریال

استانداردسازی و ارزشیابی تولیدات فکری و ابزار آموزشی و از آن میان کتاب درسی، ضرورتی است که تابع شیوۀ هدفمند آموزش و مبتنی بر زیرساخت محتوایی و علمی خاص است. به همین منظور، اولین همایش بین‌المللی کتاب درسی دانشگاهی، به همت سازمان سمت و با حمایت یونسکو، برگزار و مقالات منتخب و کیفی با لحاظ چهار محور "کتاب درسی: ساختار، ویژگی‌ها، فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات" و در دو مجلد چاپ گردید. بی‌تردید پژوهندگان و متخصصان مربوطه که در پی دستیابی به معیارها، بررسی روش‌های به‌کارگیری فن‌آوری اطلاعات و شناسایی مشکلات این حوزه هستند، با فحص و غور در مقالات علمی این کتاب، منتفع می‌شوند.

1. اصول و معیارهای تدوین محتوای کتاب درسی دانشگاهی به عنوان راهنمای عمل (زهرا زین‌الدینی میمند)
  2. بررسی رابطه میان نیازها و علایق دانشجویان با یادگیری مطالب کتابهای درسی دانشگاهی (آزیتا ستار)
  3. نهضت تفکر و تحلیل انتقادی گفتمان در کتابهای درسی دانشگاهی (دکتر حسن شعبانی) بررسی میزان تحقق معیارهای تدوین کتابهای درسی در کتابهای دوره کارشناسی علوم تربیتی (دکتر احمدرضا نصر، بتول جمالی زواره و محمد آرمند)
  4. یادگیری از متن کتاب درسی عامل اثربخش در فرایند یاددهی ـ یادگیری نظام آموزش عالی (رضا نوروززاده و دکتر محرم آقازاده) کتاب درسی و نقش آن در تولید علم در تمدّن اسلامی (نمونه مورد مطالعه: شرایع‌الاسلام الی مسائل الحلال و الحرام) (دکتر محمد سپهری)
  5. ساختار کتب درسی دانشگاهی بر اساس دیدگاه سازنده‌گرایی (دکتر مصطفی شیخ‌زاده)
  6. تأثیر نظریه‌های یادگیری در چگونگی طراحی محتوای کتب درسی (مهستی رسولی و مینا جعفر صابونچی) استانداردهای طراحی و تولید کتاب درسی دانشگاهی به صورت چندرسانه‌ای آموزشی (دکتر اسماعیل زارعی زوارکی و ایرج عوض‌زاده)
  7. ویژگیهای کتاب درسی دانشگاهی (منصوره کافی‌زاده و دکتر نعمت‌الله موسی‌پور)
  8. درآمدی بر ویژگیهای کتاب درسی علوم انسانی دانشگاهی (دکتر رضا فاضل) ملاحظات کارآمدسازی کتاب درسی دانشگاهی (با تأکید بر علوم اقتصادی) (دکتر یدالله دادگر)
  9. چهارچوب مرجع و نیاز به پرداختن به مهارتهای سطح بالای شناختی و فکری در کتابهای درسی (دکتر عبدالمهدی ریاضی)
  10. طراحی متن کتاب درسی دانشگاهی: بایدها و نبایدها (دکتر محرم آقازاده و رضا نوروززاده) طراحی گرافیکی کتابهای درسی دانشگاهی (مسعود کیانی و دکتر سیدمصطفی شریف)
  11. عناصر و مؤلفه‌های محتوایی کتب درسی دانشگاهی در حوزه علوم انسانی (دکتر بابک شمشیری)
  12. معیارهای زبان‌شناختی در تدوین کتابهای دانشگاهی (دکتر والی رضایی) تحلیل انتقادی گفتمان و بررسی زبان‌شناختی متن در متون دانشگاهی (آرزو آدی‌بیک و ارغوان گلباز)
  13. کتاب تخصصی روش تحقیق به منزله حلقه مفقوده (نمونه‌ای موردی از روش تحقیق در زبان‌شناسی) (دکتر بهروز محمودی بختیاری)
  14. کاربرد آموزههای تحلیل گفتمان و کاربردشناسی در تعیین شاخصهای متون علمی (دکتر فردوس آقاگلزاده)
  15. ضرورت غنی‌سازی کتابهای درسی ادبیات عربی با میراث ادبی اهل‌البیت علیهم‌السلام (دکتر سیدعلی میرلوحی
  16. تأثیر فرایند تفکر حل مسئله در ساختار کتاب درسی (دکتر حسن ملکی)
  17. ساختار محتوای کتاب درسی دانشگاهی با رویکرد کاوش ـ محور (دکتر حسن ستایش) تأثیر مدلهای تدریس نوین (پیش‌سازمان‌دهنده) بر سازماندهی محتوای کتابهای درسی دانشگاهی (طرحی نو در سازماندهی محتوای کتابهای درسی) (دکتر حسین جعفری ثانی و اسدالله زنگویی)
  18. اصول و روشهای سازماندهی محتوای کتاب درسی دانشگاهی (حسین شکوهی فرد، محمدحسینائی و اسدا... زنگویی) اصول طراحی و تولید کتاب درسی دانشگاهی به صورت چندرسانه‌ای آموزشی (دکتر اسماعیل زارعی زوارکی و ایرج عوض‌زاده)
  19. بررسی و مقایسه کاربرد دو الگوی برنامه درسی تلفیقی و موضوعات مجزا در سازماندهی برنامه و محتوای مواد درسی دانشگاهی رشته‌های علوم تربیتی از دیدگاه اعضای هیئت علمی و دانشجویان (دکتر سیدشمس‌الدین هاشمی مقدم)
  20. نظریه‌های یادگیری و طراحی کتب درسی زبان انگلیسی دانشگاهی در ایران (دکتر زهره کسائیان)
  21. رویکردی انتقادی به تدوین کتب دانشگاهی در ایران (محمودرضا مرادیان و نورالدین یوسفی)
  22. Task-based Approach as a Supplement for Designing Humanized EAP Textbooks (Ayyob Jodairi)
  23. Fostering Learner Autonomy through Inserting Learning Strategies into Language Textbooks (Nazar Ali Harati)
  24. Social Constructivist Approach to Academic Materials Development (Arman Abednia)

این اثر دربرگیرنده مقالات اولین همایش بین‌المللی «کتاب درسی دانشگاهی» است که به همت مرکز تحقیق و توسعه علوم انسانی «سمت» و با حمایت دفتر منطقه‌ای سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در تهران، کمیسیون ملی یونسکو در ایران و شورای عالی اطلاع‌رسانی در تاریخ 27 و 28 دیماه 1385 در محل سازمان «سمت» برگزار شد.