كد كتاب : 1562/ گروه تخصصي : علم اطلاعات و دانش‌شناسی ,

آشنايي با علم‌ سنجي ( مباني ، مفاهيم ، روابط و ريشه ‌ها )

Introduction to Scientometric

برگزیده هفتمین جشنواره بین‌المللی فارابی ، ویژه تحقیقات علوم انسانی و اسلامی ، 1393

نويسنده : دكتر عبدالرضا نوروزي چاكلي

Abdolreza Noroozi Chakoli , PhD

طرف مشارکت داخلی : دانشگاه شاهد، مركز چاپ و انتشارات

چاپ : سوم ، 1394

978-600-6121-10-9

این کتاب برای دانشجویان رشته علم اطلاعات و دانش‌شناسی به عنوان منبع اصلی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد به ترتیب برای درسهای «آشنایی با علم‌سنجی» و «مبانی علم‌سنجی» هر کدام به ارزش 2 واحد تدوین شده است. امید است علاوه بر جامعه دانشگاهی، سایر علاقه‌مندان نیز از آن بهره‌‌مند شوند.

علم‌سنجی یکی از رشته‌های دانشگاهی تازه‌‌ای است که از قدمت چندانی در ایران برخوردار نیست. ریشه‌های علم‌سنجی به کتاب‌سنجی باز می‌گردد که در ابتدا با هدف خدمات‌رسانی به علوم کتابداری و اطلاع‌رسانی پا به عرصه وجود گذاشت. اما پس از مدتی، قابلیتهای آن با استقبال سطح گسترده‌تری از سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان پژوهشی کشورها رو‌به‌رو شد و در بسیاری از مراکز دانشگاهی و پژوهشی مورد توجه قرار گرفت. در واقع، لزوم تعیین صحیح‌ترین مسیر برنامه‌ریزی و سیاست‌‌گذاری علم و فناوری حال و آینده در سطح بین‌المللی، ملی، سازمانی و حتی فردی، مهم‌ترین دلیل نوسعه این حوزه علمی به شمار می‌رود.
با توجه به لزوم دارا بودن درکی صحیح از زمینه‌ها، دامنه‌ها و ابعاد گوناگون علم‌سنجی، در این کتاب سعی شده است به صورتی جامع به تمامی این موارد پرداخته شود. از مهم‌ترین مباحث این کتاب می‌توان به مواردی همچون دامنه‌های مفهومی، کارکردی و تاریخی علم‌سنجی، پیشگامان و ریشه‌های علم‌سنجی، روابط علم‌سنجی با سایر حوزه‌ها، نمایه‌ها و پایگاههای استنادی ملی و بین‌المللی، نقشه‌های علمی، مفاهیم مرتبط با ارزیابی، و روشهای ارزش‌گذاری علم، فناوری و نوآوری در علم‌سنجی، اشاره کرد.
مطالعه این کتاب به همه کسانی که از رشته‌های گوناگون به آشنایی با علم‌سنجی علاقه‌مند هستند، و به ویژه به تمامی مدیران و دست‌اندرکاران عرصه‌های پژوهش و فناوری توصیه می‌شود. با این حال، این کتاب به طور مستقیم برای بهره‌برداری در درس آشنایی با علم‌سنجی دوره کارشناسی علوم کتابداری و اطلاع‌رسانی تدوین شده  و در درس مبانی علم‌سنجی دوره کارشناسی ارشد علم‌سنجی نیز قابل استفاده است.

پیشگفتار
مقدمه
بخش اول: تاریخچه و دامنه مفهومی کتاب‌سنجی، اطلاع‌سنجی، وب‌سنجی و مجازسنجی
   فصل اول: کتاب‌سنجی
   فصل دوم: اطلاع‌سنجی
   فصل سوم:وب‌سنجی و مجازسنجی
بخش دوم: علم‌سنجی: دامنه‌های تاریخی، مفهومی و مطالعاتی
   فصل اول: بنیانهای علم‌سنجی
   فصل دوم: روابط علم‌سنجی با سایر حوزه‌ها
   فصل سوم: مروری بر ریشه‌های مطالعاتی علم‌سنجی
بخش سوم: استناد، نمایه‌های استنادی و جایگاه آن در مطالعات علم‌سنجی
   فصل اول: مفاهیم و کلیات
   فصل دوم: مهم‌ترین پایگاههای استنادی بین‌المللی
   فصل سوم: مهم‌ترین پایگاههای استنادی داخلی
بخش چهارم: آشنایی با مفاهیم مرتبط با ارزیابی در علم‌سنجی
   فصل اول: کاربرد مفاهیم سنجش، اندازه‌گیری و ارزیابی در مطالعات علم‌سنجی
   فصل دوم: کاربرد مفاهیم سنجه، نشانگر، معیار، شاخص و استاندارد در مطالعات علم‌سنجی
بخش پنجم: علم‌سنجی و ارزیابی
   فصل اول: سابقه و اهمیت ارزیابی و جایگاه آن در مطالعات علم‌سنجی
   فصل دوم: برخی از انواع روشهای ارزش‌گذاری علم، فناوری و نوآوری، قابل استفاده در مطالعات علم‌سنجی
جمع‌بندی
فهرست منابع
واژه‌نامه فارسی به انگلیسی
واژه‌نامه انگلیسی به فارسی
نمایه

کاربر مهمان
1395/04/23 14:23
0
با سلام چطور میتوانم مقاله ی ای اس ای چاپ کنم؟ ممنون

سلام دوست عزیز، از دانشگاه محل تحصیل یا تدریس تان بپرسید. موفق باشید.

کاربر مهمان
1395/10/04 10:33
0
با سلام. فایل الکترونیکی این کتاب برای فروش موچود است؟؟؟ گزینه دریافت نسخه الکترونیکی با خطا مواجه میشه.

سلام دوست گرامی، این کتاب نسخه الکترونیک ندارد. در حال رفع خطا هستیم که گزینه نسخه الکترونیک فقط برای کتابهایی نشان داده شود که این نسخه را دارند.